ZMĘCZENIE TO JEDEN Z GŁÓWNYCH WROGÓW KIEROWCY

BP_jedze1

Choć o zmęczeniu za kierownicą jako o przyczynie wypadków na drodze mówi się i pisze dużo, wciąż wielu kierowców przerwę w podróży uważa za stratę czasu.

To duży błąd – z raportów policyjnych wynika, że zaśnięcie za kierownicą to przyczyna około 3 proc. zdarzeń drogowych, co więcej – 3 razy częściej kończą się one poważnymi obrażeniami ciała lub śmiercią.


Zobacz także:

ROZMAITOŚCI


 

O tym, że nadmierna prędkość czy wymuszanie pierwszeństwa mogą być przyczyną wypadków na drodze wiedzą wszyscy kierowcy. Wielu jednak zapomina lub lekceważy jeszcze jeden ważny czynnik, który może doprowadzić do zaistnienia niebezpiecznej sytuacji na drodze: zmęczenie. Długi czas spędzony za kierownicą, stres, pora dnia – na zmęczenie kierowcy „pracuje” wiele elementów. Największe prawdopodobieństwo zaśnięcia występuje między północą a 6 rano, a największy spadek koncentracji nadchodzi około godziny 4. W okresie letnim sprawność kierowców spada też między godzinami 13 a 16 i ma to związek z wysokimi temperaturami.

Sztywniejący kark, opadające powieki, ziewanie, nasilająca się irytacja to sygnały naszego organizmu, których nie wolno lekceważyć. Konsekwencje mogą być bardzo poważne.

– Przeprowadzone w USA badania pokazały, że kierowca prowadzący samochód po 32 bezsennych godzinach zapadł w mikrosen ponad 20 razy. Co to oznacza w praktyce? Przy prędkości 110 km/h utrata świadomości na zaledwie 3 sekundy powoduje, że przejedziemy w tym czasie około 100 metrów – mówi Rafał Bendyk, WBC Manager, BP Europa SE, Oddział w Polsce.

Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o przerwach w podróży. Wystarczy zjechać na stację benzynową, napić się kawy lub coś zjeść. Nie wszyscy wiedzą, że po 20-30 minutach po wypiciu kawy kofeina we krwi osiąga maksymalne stężenie, w mózgu blokują się receptory przekazujące informacje o potrzebie snu – znika zmęczenie, zwiększa się natomiast poziom serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) i podnosi poziom adrenaliny. Wpływ kofeiny na organizm ludzki utrzymuje się w organizmie przez 3-5 godzin, zależnie od indywidualnych predyspozycji.

W czasie takiego odpoczynku warto również pomyśleć o odpowiednim posiłku. W kawiarenkach Wild Bean Cafe na stacjach BP można zjeść świeże kanapki przyrządzane na miejscu z najlepszych lokalnych składników. W ofercie są również produkty, które nie zawierają glutenu, a także nowość – kanapka Samo Ziarno, specjalnie dla tych, którzy dbają o linię i chcą być fit. Taka przerwa bezwzględnie poprawi naszą kondycję, sprawność motoryczną i pozwoli na bezpieczne kontynuowanie podróży.