Co jedzą kierowcy wyścigowi podczas zawodów i jak wygląda ich restauracja? SEAT zaprasza wszystkich na poznanie coraz bardziej dynamicznego pucharu Leon Eurocup „od kuchni” – dosłownie.
Podobnie jak w wielu innych międzynarodowych wyścigach, padok pucharu marki musi być dynamiczny i pozostać funkcjonalny w każdym zakątku Europy. Gdziekolwiek pojawią się najszybsze Leony Cup Racer, tuż obok staje restauracja SEAT Sport, często będąca sercem padoku.
Zobacz także:
Rygorystyczna organizacja zawodów i spełnienie potrzeb wszystkich uczestników z różnych krajów, wymaga od kucharzy przygotowania średnio 15 kg owoców i warzyw, 30 kilogramów produktów mięsnych, ok. 600 kaw i 500 innych napojów – wszystko dla blisko 200 gości dziennie!
– Wszystko musimy planować przed, w trakcie i po zawodach, w bardzo metodyczny sposób. W naszych żyłach płynie już krew motorsportu – robimy to od 20 lat. Ta praca różni się od podobnych zajęć w hotelarstwie czy na imprezach, ponieważ tam panują ścisłe harmonogramy i określony typ gościa – wyjaśnia Javier García, dyrektor firmy odpowiedzialnej za restaurację.
– Musimy bardzo dobrze koordynować nasze działania, ponieważ mamy wiele osób odwiedzających i ograniczoną przestrzeń – dodaje Adam Morley, australijski szef kuchni.
Restauracja SEAT Sport i przyległe obiekty wykonane są z przyczepy specjalnej ciężarówki oraz pojazdów wspierających. Wszystko znajduje się pod kontrolą 8 osób, które przez 3 dni trwania każdego wyścigu Leon Eurocup dbają o dobrą dietę m.in. kierowców.
Część z produktów kupowana jest i przygotowywana już w Hiszpanii.
– Wszystkie świeże produkty kupujemy na miejscu, w kraju, w którym aktualnie jesteśmy. Jeśli musimy jechać do supermarketów, wszyscy patrzą na nas z przerażeniem, ponieważ w mig opróżniamy wszystkie półki – mówi z uśmiechem Javier Marqués, nadzorca restauracji.
– Typowe menu na SEAT Leon Eurocup obejmuje duży wybór sałatek, żeby kierowcy mogli jeść zdrowo. Pozostałym wyborem są makarony czy risotto, a głównym daniem jest mięso, ryba czy coś z regionu, który właśnie odwiedzamy – wszystko zawsze w towarzystwie warzyw i owoców. Oprócz tego mamy też otwarty bar i serwujemy tam małe śniadania – opisuje szef kuchni Adam Morley.
Nie tylko puchar SEAT Leon Eurocup jest pełen emocji. Postawienie restauracji SEAT Sport przed każdymi zawodami zajmuje ok. 15 godzin – rozpoczyna się w środę po południu, by w piątek rano już serwować pyszne dania. W kuchni także panuje wyjątkowo zespołowa atmosfera, a okrążenia kucharzy z pewnością należą do najszybszych.