LEXUS: NOWE COUPE RC POKAZANE W PARYŻU JESZCZE PRZED SALONEM

Lexus_RC_1

Niemal na miesiąc przed światową premierą na Międzynarodowym Salonie Samochodowym Mondial de l’Automobile w Paryżu, nastąpił pierwszy publiczny pokaz Lexusa RC.

Nowe coupe zostało zaprezentowane podczas ekskluzywnego wydarzenia zorganizowanego na Polach Elizejskich we współpracy z Andreasem Møllerem, wyróżnionym gwiazdkę Michelin szefem kuchni restauracji Copenhague.


Zobacz także:

SALONY SAMOCHODOWE

PARYŻ 2018


 

Nowe wcielenie RC łączy większy komfort z najnowszymi charakterystycznymi elementami designu Lexusa oraz większą dynamiką jazdy, czerpiąc inspirację z flagowego luksusowego coupe LC.

Lexus_RC_3

Wprowadzone w nim ulepszenia są doskonałą ilustracją realizowanej przez markę filozofii „YET”, nadając samochodowi wyrafinowany charakter – ostry, a jednocześnie łagodny („sharp yet smooth”). Pozornie sprzeczne cechy mogą łącznie dawać świetny efekt. Ostrość odnajdziemy w precyzji prowadzenia i śmiałym designie RC, zaś łagodność w kulturze pracy zaawansowanego napędu hybrydowego i wykończeniu wnętrza.

Andreas Møller stworzył niezwykłe danie #SharpYetSmooth, będące interpretacją charakteru nowego RC. Duński szef kuchni jako pierwszy poprowadził nowe, luksusowe sportowe coupe po ulicach centrum Paryża, zyskując inspirację dla swojego unikalnego dzieła sztuki gastronomicznej, które odzwierciedla kontrastujące ze sobą cechy samochodu.

Lexus_RC_4

Szef kuchni, którego talent został w tym roku uhonorowany pierwszą gwiazdką Michelina, przetłumaczył hasło „YET” („ jednocześnie”) na język smaku.

– Chciałem stworzyć coś, co jest lekkie, a jednocześnie pełne wyrazistych smaków i zapachów: właśnie Sharp Yet Smooth, ostre, a jednocześnie łagodne. Wśród składników jest atlantycka ryba, która ma ostrą powierzchowność i bardzo delikatne mięso, tak jak ostre linie nadwozia RC skrywają luksusowe wnętrze. Drugą analogią jest wykorzystanie waty cukrowej, pod którą skrywają się same dobre rzeczy, tak jak w nowym RC – stopniowo odkrywasz coraz więcej dobrego, którego nie było widać na pierwszy rzut oka – powiedział Andreas Møller.

Andreas widzi wiele analogii między swoim podejściem do gotowania i filozofią „YET” Lexusa.

Lexus_RC_2

– Staram się łączyć smaki, które normalnie nie występują razem. Lubię zapraszać gości do zabawy w poznawanie zaskakujących kombinacji słodyczy i ostrości oraz różnych aromatów – mówi.

#SHARPYETSMOOTH – PRZEPIS ANDREASA MOLLERA

Podstawą dania jest specjalnie dobrana atlantycka ryba wędzona na zimno w dębowym dymie, co nadaje jej głęboki aromat. Towarzyszy jej kalarepa marynowana z dodatkiem chrzanu, która w tym procesie zyskuje dość ostry smak i staje się szklista, po skrojeniu tworząc na talerzu gładkie fale.

Kiszone ziarna gorczycy i czosnku niedźwiedziego urozmaicają fakturę dania i stwarzają wrażenie małych eksplozji smaku, które równoważy kwaskowaty egzotyczny owoc Citrus australasica, znany też jako limonkowy kawior. Na wierzchu znajdziemy też prawdziwy kawior, który podkreśla luksusowy charakter potrawy i przydaje delikatnej rybie słonego smaku. Źródłem kolejnych słodkich i kwaśnych nut są świeże białe porzeczki i fermentowane czarne porzeczki.

lexus-rc-5

Tajemnicza zielona przyprawa to azjatyckie zioło solanka (Salsola komarovii), zwana w Japonii okahijiki, która rosnąc na morskich brzegach gromadzi w swoich łodyżkach znaczne ilości soli. Świeżości i wyrafinowania dodają też daniu rukiew i ogórecznik.

Całość przykryta jest lekko osoloną watą cukrową, która spryskana sokiem z białych porzeczek, osolonej cytryny i olejem z jadalnych alg powoli rozpuszcza się, w doskonały sposób uwalniając kompozycję smaków i zapachów.

Efektem jest danie wyróżniające się wyjątkowym bogactwem i różnorodnością składników, smaków i aromatów, które,choć połączone w nieoczywisty sposób, tworzą razem coś naprawdę wspaniałego.

lexus-rc-6

Tym, którzy spróbują przyrządzić sami potrawę – życzymy smacznego. Z kolei osoby, które wybiorą się na targi motoryzacyjne Paris Motor Show będą mogli zobaczyć coupe RC na stoisku Lexusa…